Obuka obuhvata znanja i veštine koje se odnose na Excel-ovu izvedenu tabelu (Pivot table) – specijalnu vrstu tabela koja nam omogućava da lako i brzo obradimo veliki broj podataka i dobijemo različite izveštaje.

Ova interaktivna obuka sadrži praktične vežbe smeštene u praktikumu namenjenom za edukaciju na polju izvedenih (Pivot) tabela.

Praktikum je kreiran tako, da predstavlja značajan materijal koji dobijaju polaznici u elektronskom obliku, radi samostalnog unapređenja veština i nakon obuke, i pored već pomenutih pripremljenih vežbi sadrži:

  • Teorijske i praktične smernice
  • Mogućnost samostalnog ponavljanja vežbi
  • Power Point prezentacije sa svim koracima koji su obuhvaćeni obukom!

Ciljna grupa:

Ciljna grupa ovog interaktivnog kursa su menadžeri i izvršioci koji rade na obradi podataka, izradi različitih analiza i standardnih i ad hoc izveštaja, kao i svi koji žele da unaprede svoje znanje, uštede svoje vreme i saznaju mnoštvo korisnih saveta za kvalitetniji rad u Excel-u.

Potrebno predznanje:

Osnove rada na računaru i osnove Excel-a.

Kratak sadržaj obuke:

Bez obzira na osnovu kog izvora pravimo izvedene tabele, važno je da najpre imamo dobro pripremljene podatke.

 

Prilikom kreiranja, Excel dodaje prazan izveštaj izvedene tabele na navedenu lokaciju i prikazuje listu polja, pa možemo da dodajemo polja, napravimo raspored i prilagodimo izveštaj izvedene tabele.

 

Nakon što dodamo polja, prikažemo odgovarajući nivo detalja, sortiramo, filtriramo podatke na željeni način u izveštaju izvedene tabele, možemo i da promenimo raspored i oblikovanje izveštaja da bismo poboljšali njegovu čitljivost i izgled.

 

Excel automatski kreira međuvrednosti i sveukupne vrednosti u izveštaju izvedene tabele i podaci u oblasti vrednosti su sumirani. Naravno, funkciju za rezimiranje možemo da promenimo nekom drugom ugrađenom funkcijom ili da kreiramo prilagođeno računanje, a možemo i da menjamo način prikaza vrednosti što nam omogućava da na brz i jednostavan način dobijemo različite izveštaje.

 

Grupisanje podataka u izvedenoj tabeli nam može pomoći da prikažemo podskup podataka koji želimo da analiziramo.

 

Moduli za sečenje (Slicers) su vizuelni filteri koji pored brzog filtriranja označavaju i trenutno stanje, što olakšava razumevanje onoga što se prikazuje u izveštaju filtrirane izvedene tabele.


Na slici se može videti kako uz pomoć izvedenih (Pivot) tabela na brz i efikasan način kreiramo izveštaje koji se odnose na: iznose prodaje, broj prodaja, udeo pojedinih kupaca u ukupnoj prodaji proizvoda, spisak artikala koji se najmanje prodaju kao i geografsku raspoređenost uspešnosti prodaje po godinama. 


Mi vam predlažemo da što pre naučite da upotrebljavate ova savremena znanja i veštine, tako što ćete nas kontaktirati i prijaviti se za obuku prilagođenu Vama!